welcome :)

welcome :)

Sunday, 27 November 2011

BOY SCOUT SRI PANTAI :)



Assalamualaikum & Hello Geng :) .. yes .. menang gak akhirnya ngan Pengakap TTDI :) .. hoho .. saingannya, perh .. mantap2 semua .. tahun nie memang tahun paling best lah dalam sejarah Pengakap Smk Sri Pantai .. dah la Menang peringkat zon .. Menang gak Peringkat Negeri .. haha .. Syukur .. Alhamdulillah .. :) .. tapi .. pada Peringkat Kebangsaan .. mmm .. Kerajaan tak buat pertandingan plak .. sedih tu ade la jugak .. ramai berpendapat bahawa Kerajaan takde duit la ape la .. errrr .. saba jewk .. its ok la .. janji dapat merasa macam mana jadi JOHAN :) .. 

Pengakap TTDI memang best .. sebab .. disiplin dorang tinggi tau .. sama gak ngan Pengakap Smk Sri Pantai .. hehe .. diorang punya statik .. perh .. gempak .. :) .. 

harap2 tahun depan JOHAN lagi macam tahun ni :) .. Amin :)

SAYA SEORANG PHOTO-DESIGNER :)

Assalamualaikum & Hello to You :)

hah, kali nie saya nak tunjuk hasil dari pembelajaran saya dekat sekolah .. haha .. saya mang suka edit gambar  .. tapi takdelah lawa mana .. simple-simple jewk :) .. nak tengok . :)


















haha, nampak tak perubahan dekat atas tu ?? .. nampak kan ?? :) .. tu lah yang saya mampu buat .. teknik kat atas tu saya menggunakan "clone stamp" .. biarpon ade kekurangan but saya nak gak try buat :) .. hoho .. saya teringin sangat nak jadi photo-designer .. sebab .. saya suka pegang Camera :) ..

so, sape2 yang tahu-menahu tentang Camera2 nie .. bagi tau saya k :)

Peace no War :)

Saturday, 26 November 2011

NE-YO - ONE IN A MILLION :)


Assalamualaikum & Hello :) .. haha .. jangan kata kenapa aku upload video nie oke ?.. aku mang suka gila lagu dye yang nie .. hoho .. korang tryla dengar .. best gila tau .. rugi sape yang tak dengar :)


INI LAH SAYA :)












ini lah saya ...Name penuh Muhammad Syahmi bin Ahmad Hakimi .. tinggal kat Bomba :) .. umur tahun nie 16 :) .. tahun depan SPM .. orang kata SPM tu pentingkan ?? .. so ... tahun depan saya nak kurangkan main lah .. saya nak study SMART .. yeahhh .. study sudy study <3

saya ada FB dan saya ada twitter :)
nak add, add lah .. :)
--> http://www.facebook.com/profile.php?id=100001486010988&ref=tn_tnmn
--> https://twitter.com/#!/syahmi_runaway

original PAGE :)
--> http://www.facebook.com/pages/sYaHmI/119283681488975
--> http://www.facebook.com/pages/Aikkk-aikk-aikkkk-ape-ni-eiiiieiieeeeiiii-cubit-kang/122898141122453
--> http://www.facebook.com/pages/Banyak-duit-aku-nak-belanja-kau-/205491189502163
--> http://www.facebook.com/pages/Tiada-Kejayaan-Dalam-Kekalahan/108695185888914

hah, jangan sombong yewk .. im friendly :)

Saturday, 6 August 2011

CERITA PERTAMA YANG BARU AKU REKA

cerita nie xde la best mane ... tapi boleyla .. hahaha ...
dengan ini bermula lah kisah ku yang merapu ... :-

                                    (hanya gambar hiasan - sumber Kari Ngeri)

KEPURAAN SEMATA-MATA


cerita ini mengisahkan tentang abu ... cerita ini hanyalah rekaan semata-mata ... hanya budak sekolah menengah dan keatas sahaja dibenarkan bace ... ok2 ... sebelum tu bace doa penawar hati dulu yerk ... seram2 ...

abu ialah seorang anak yang pandai dalam bidang teknologi ... mengikut kisah, abu dibesarkan oleh ibubapa angkat yang abu sendiri tidak tahu, kisah ini terbongkar apabila dia sudah dewasa ...

semasa abu ingin mencari latar belakang keluarga angkatnya itu, dia telah terjumpa koleksi gambar-gambar ngeri didalam sebuah peti yang tertulis "mia dan haris" .. dia melihat gambar-gambar ngeri itu satu persatu dan terjumpa sepucuk surat ... surat itu telah mengatakan bahawa ibubapa angkatnya adalah seorang pembunuh .. abu dengan hairan nyer mengatakan "kalau mak ngan ayah aku pembunuh kenapa disimpankan surat nie , pelik" katanya ...

tiba-tiba datanglah ibu dan bapa nya itu lalu mengunci pintu bilik itu ... "apa semua nie mak ayah" kata abu ... "hahahaha" gelak ibu dan bapa nya ... "yaa memang kami bukan mak dan ayah kau, kami adalah pembunuh" ... "kenapa selama ini mak ngan ayah tak bunuh jew saya bila ada peluang hah, kenapa mesti bila saya nak berjaya" katanya itu ..

tanpa berfikir panjang, abu dengan ghairahnya ingin cuba melarikan diri tetapi tidak berjaya ... dia berasa amat takut sekali ... ayah nya itu menghampirinya lalu memukul belakang bahu abu lantas abu terus terpengsan ...

semasa abu terjaga, die tersedar yang dia berada didalam bilik penyilidikan kari ngeri .. dia berasa amat takut sekali ...

datanglah ibubapanya itu dengan peralatan-peralatan yang agak mengerikan ... "kenapa mak dan ayah buat saya macam ni, apa salah abu" kata nya ... dia berasa seolah-olah dia telah dipermainkan selama ini ... "yaa, sebenarnya kau dah dipermainkan selama ini, kami hanya menunggu masa saja, hahahaha" gelak sinis ibubanya itu, abu dengan takut berserah kepada Allah ... dia redha dengan apa yang akan berlaku,

abu telah diikat dengan rapi, kini bermulalah penyilidikan si manusia  tak berhati perut tu, pisau telah dikeluarkan satu persatu dan diasahkan dengan tajam, "arggggggg" abu kesakitan,  kesakitan yang dialaminya itu hanya Allah yang tahu ... dikeluarkan pula pengepit kuku, mereka tak menghiraukan kesakitan yang dialami oleh abu ... bagi mereka, mereka dah biase dengan semua ni ... mereka menarik kuku itu perlahan-lahan lalu cabut dengan perasaan yang teramat kejam ... abu kesakitan ... dikeluarkan pula apit-g untuk menghentam muka abu ... subhanAllah ... sungguh kejam mereka itu ... dengan itu ... darah mula mengalir perlahan-lahan ... abu telah meninggal di situ juga ... dikeluarkan pula kapak kerana masih tidak memuas hati lagi ... abu telah dikerat-kerat dan dicampakkan kedalam longkang .... gambar yang ditangkap oleh ibu dan bapanya itu menjadi saksi kezaliman mereka ...

tidak lama dari itu ... datanglah polis ketempat kejadian ... polis tau melalui panggilan daripada abu, kini mereka telah pon ditangkap dan dijatuhkan hukuman seperti kari ngeri ... dibakar, diseksa dan sebagainya yang dikenakan oleh mereka itu ...

dengan ini berakhirla kisah "kepuraan semata-mata"

: terima kasih kerana sudi membaca cerita saya, maaf jika tidak menarik, hanya ini yang mampu saya lakukan untuk mengarang kisah ini ... oppss lupe plak ... butang like tu jangan ler lupe tekan yerk ... :D ... maaff lagi sekali jika tidak best ,... :D

Saturday, 11 June 2011

JANGAN TULIS PERKATAAN "SALAM" ATAU " A'KUM" BILA SMS


ASSALAMUALAIKUM


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??


Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)


baik gunakan...ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”


Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..



Sekian, semoga ada manfaatnya
-kalau dah ada maaf la ye-
                                                                                                                                       ____sYaHmI_____

Thursday, 9 June 2011

LAWATAN KE CAMERON HIGHLAND





Assalamualaikum wahai semua kawan2 ku tersayang..hahahaha....aq ada kisah menarik nak dikongsikan at kawan2 sume...haaaaa....kisah nyew camnie...


Hari Pertama :-


pada pukul 9 pg aq pown bertolak kew Sekolah kesayangan ku iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Pantai untuk berkumpul dan sesi pendaftaran pelajar...hahahaha...perh...time nie memang best...janji bertolak kol 9 pg tp bertolak kol 9.30 pg...mmmm...ape pown xboleyla...hahaha...


pada pukul 11 pg cam2 aq pown sampai at kawasan Tapah tok makan tengahari...hahahaha....lauk dye sedap broe...nasi + ayam merah + sayur ngan air laici ...hahahha...sedap....sampai licin aq mkn... :) ...selepas dah selesai mkn2 sume aq pown bertolok semula gi Cameron Highland....


ditengah perjalanan tok tuju ke Cameron Highland tu time naik bukit...haaaa...yang nie aq wajib cerita...aq ckp kat kawan2 sume ati2 la time nak naik tu...kenape...korang tw x jalan kat si2 bahaya...cuai sikit...kedababoommm...hahahhaah...dah la jalan kecik... 2 way plak tu...huh...aq mang cuak glew la time tu...tp aq cuba branie kan diri..dah kate lelaki kan...must be strong....huahuahua....


ok2.. time nak tuju kew Cameron Highland tu aq pown memensankan diri aq....(tidur)...hahaha...sedar2 dah kol 3... time tu at dlm bas agy...fuh...bkn men jauh lagi perjalanan nak g sane...aq pown fedup la...hahahhaa...ape2...ingt aq x pandai kew nak fedup2 nie....hahahha....


pada pukul 3.45 cam2 sampai la at Taman Agro Teknologi MARDI tok melawat kawasan2 dkt situ...hahahha...aq pown didedahkan dengan kehidupan pelbagai herba at sane...ade pokok yg leh makan ade yg x...hahahaha...aq ade rase 1 daun pokok tu...nak tw rase ape...rase mcm gula2 kapas kowt...hahahahhaa...sedap3...


ok2...setelah dah tamat melawat Taman tu aq pown "check-in" at Hotel Titiwangsa dkt2 kol 6 cam2 la....hehehe...aq ingt tdur at "sheley"...(betol kew ejaan tu)...rupa2nya HOTEL broe...hahahahha...aq & the geng dok at "room 305"..mang sedap la kan...kem mcm x kem jew...terbekla anjuran DBKL nie...hahahaha...


ok2...pada kol 7.30 mlm aq pown gi mkn at restoran Hotel Titiwangsa...hahahha...aq pown mkn la mkanan yg disediakan...nak tw mkn ape...mkn "bufe" kowt...hahahhaa...mang sedap la...selepas dah selesai tu aq pown gi dengar Taklimat & sesi suai kenal at bilik berdekatan dkt si2...


time nie memang malu...dah la aq & the geng mkn lambat...masuk bilik tu pown lewat...yang xleh bla nyew boley plak kawan2 aq yg len xdok at depan...tersusun bek jew 8 kerusi at si2...nak xnak terpakse la dok at depan tu...hahahha...mang malu la...


selepas dah selesai sume tu aq pown lepak at dlm bilik tok beristirehat... mang best la...sejuk...hahahahhaa...pada kol 11 cam2 aq pown tdur...bak pepatah kate org putih...good nite and sweet dream syahmi...hahahhaa...aq pown tdur....


Hari Kedua :-


keesokan harinya time kol 7.30 pg aq pown g sarapan...hahahaha...aq mkn "omelet" kowt...haha...sedapp... :p ...


ok2...selepas dah selesai sume tu aq pown berkumpul at LOBI hotel tok g melawat Ladang Teh Boh...hahhahaa...


setibanya disana aq pown didedahkan dengan cara memproses Teh Boh...hahahha...best glew...selepas dah tamat sesi pembelajaran tu aq & the geng g merayau2 at kawasan tu tok menangkap gambar sebagai kenangan...hahahha...aq ade "Photographer" sendiri kowt...nak tw sape..."ikmal"...hahahha...maybe ade yg kenal ade yg x...hahaha...pepepown...jasamu dikenang mal... :) .. 


ok2...selepas dah abizz sume tu aq pown balik at Hotel tok "lunch"...hahahha....mcm biase...mknan memang 1st class la...hahahahhaa...sedap...xtpu....


hahahahhaa....ok2...pada pukul 2.30 aq pown gi pasar dekat2 si2...mcm2 aq beli...hahaha....selepas tu aq pown gi ke satu tempat tu...alamak...tempat ape yewk..lupe2....hehe...xpe2...disane mcm2 jenis tumbuhan aq dpt tengok...cactus la...mcm2 lagi la...bkan kate tumbuhan, haiwan pown ade...burung merak la, ayam jenis roster la...hahahhaa...best2...


haaa...dkat si2 jgk aq ade men satu game....hahahhaa...mang best la game 2...nak tw game ape...tw x game yg ade patung bnyk2 at satu bekas tu...haaa... tu lah yg aq men...hehe...aq ade MENANG tau...hahahhaa...tangan org star kan....mesti la hebat....dah2... :)


lepas dah selesai sume tu aq pown kembali ke Hotel tok mandi2 sume....


pukul 7.30 mlm aq pown g "dinner"..hahahhaa...best...mkn BBQ...kau ade...hahahha...selepas dah selesai mkn tu aq pown terus balik bilik...hehe...mlm tu mang best la...lepak ramai2 then bercerita..xyah tw la citer pew..hahahahhaa....selepas tu aq pown tdur...penat kowt...hahahhaa....


Kemuncak Hari Ketiga :-


ok2...kol 7.30 pg mcm biase g sarapan...hahahha...ape lagi...mknan same la aq mkn..."Omelet"...sedap tu...hahahhaahaaha.... selepas dah mkn tu aq pown gi kemas barang2 tok bertolak balik ke Kuala Lumpur...mmm...berat aty nak tinggal an Hotel tu...hahahhaha...nak xnk kene gak balik...xkan nak dok si2 jew...hahahha...Home sweet Home k...hahahhaa....


ok2...pada kol 1.57 aq pown tiba di Sekolah aq...hahahaha....memang best la...




pengalaman yang xleh aq lupekan aq menang men game...hahahha...dpt gak patung... :)...tanx DBKL... i always support u... :)